Belépés

Az ifjúság viadala B-A-Z megyében

A Horgász Egyesületek Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szövetsége bekapcsolódott a MOHOSZ ifjúságnevelő programjába. A program egyik állomása az a horgászviadal, amely céljai közt egyikként az Országos Ifjúsági Horgásztáborba kvalifikálja a megye legügyesebb horgászait. Az ifjúsági horgászviadal egy kiváló kezdeményezés, itt nemcsak a vízparton kell 3 óra alatt a legtöbb halat megfogni, hanem ügyességi vetélkedők adta feladatokat is sikerre kell vinni. Ez az összetett verseny nem ismeretlen azok számára, akik már részt vettek országos ifjúsági táborban. A megújult HEBOSZ kiemelten foglalkozik ezzel, a megyei horgászsport egyik tartópilléreként tekint az utánpótlás-nevelésre. Tennivaló és feladat akad is bőven. Szerencsére a megyében számos kiváló kezdeményezés született már, egyik-másik évek óta sikeres, ám az utánpótlás-nevelés földrajzi értelemben különböző. Egyes területeken nem igazán valósulnak meg törekvések az irányba, hogy a gyermekek a horgászatot válasszák akár hobbiként, akár sportként, de így a már horgászó gyermekek tudásának ápolása, bővítése, élményvágyuk kielégítése sem valósul meg. Itt lép be a képbe a szövetség, s már ez idén elkezdett dolgozni azon, hogy több program, verseny és tábor álljon a fiatalok rendelkezésére. Egyik részről támogatási pályázatot írt ki tagegyesületei részére, amely segítségével a szűkösebb anyagi háttérrel gazdálkodó, de aktív egyesületek is szervezhetnek horgásztábort, versenyeket kifejezetten a gyermekek és ifjúkorúak részére. Másrészt a viadallal egy központosított programot hozott létre, amire a megye minden részéről érkeztek résztvevők.

04_HEBOSZ_201709.JPG
Az ifjúsági horgászviadalt szövetségünk a nyár derekán, július 23-ára szervezte meg a Szerencs mellett elterülő Árpád-Hegy Horgásztavon. A viadal idén két feladatrészből állt. Egy háromórás horgászversenyen és egy célba dobó bajnokságon kellett bizonyítani. Jövőre további feladatokkal fogjuk kiegészíteni a viadalt, de nemcsak versenyekkel, hanem érdekes bemutatóval is készülünk majd a fiataloknak. Az Árpád-Hegy Horgásztó egy gyöngyszem, amely a legkiválóbb hely a versenyek és ifjúsági rendezvények szervezéséhez.
Az egyesületek részletes kiírásból ismerhették meg a rendezvényt s maguk delegálhattak fiatalokat. 16 gyermek- és ifjúsági horgász regisztrált a verseny reggelén, miután dr. Kovács Gy. Zoltán, a HEBOSZ elnöke megnyitotta azt. Ezt egy technikai tájékoztató követte, amelyet az Ifjúsági és Versenybizottság vezetői tartottak, ismertették a viadal programját, a szabályzatokat, a sorsolás menetét és bemutatták azokat a díjakat, amelyekért a verseny zajlott.
A jelentkezőket korelosztás alapján két kategóriába – U15 és U18 – soroltuk. Az U18 csoport első 3 helyezett versenyzője nyer részvételi jogot az országos táborba, míg a kicsik a 15 év alattiak első 3 helyezettje a 2018-as HEBOSZ megyei horgásztáborban vehetnek majd részt térítésmentesen.
A viadal első versenyszáma a horgászat volt, három óra alatt kellett minél több halat fogni. Technikai megkötés szerint rakós bottal nem lehetett horgászni. A tó igazán gazdag és sokszínű élővilággal bír. A megfogható halak közül majdnem mindenki a pontyok fogására készült, hiszen azokból már egyet megcsípve is jelentős előnyre lehetett szert tenni. Matchbotok bújtak elő a táskákból, úszók repültek sorra mélységmérésre. A matchbotok mellett sokan készültek hosszabb-rövidebb spiccbottal is.
A verseny kilenc órakor dudaszóra indult, s mindenki az etetési időszakban megalapozott helyére dobta be úszós szerelését. Aztán csend. Az első órában az fogott halat, aki spiccbottal kezdett el horgászni, sokan maguktól váltottak az első óra után, látva, hogy a szomszéd, ha kicsit is, de halat fog, mások szülői vagy edzői javaslatra, de feladták a többszörösen átgondolt taktikát. A pontyok ugyanis messze a tó közepén helyezkedő bójasor mentén élvezték a langyos víztetőt.
Az utolsó két óra csak a spiccbotokról szólt, az ifjúsági kategória 6 versenyzője sem erőltette már a matchbotot. Kemény küzdelem indult el a dekákért. Egy beugró keszegre már bónuszhalként tekintettek.

07_HEBOSZ_201709.JPG
Néhány dekától az egy kilóig mérlegeltek a fiatalok, sokan megtanulták azt a leckét, hogy az otthoni elgondolásokat felülírja az adott helyzet, amikor minden hal számít, és azt kell horogra csalni, ami éppen előttük van.
A horgászverseny eredménylistája:
U15
Helyezés Név
1. KROKAVECZ JÁNOS
2. MONOKI BENJÁMIN
3. TÍMÁR FERENC
4. DERJÁN BENCE
5. BOLDOGH BENEDEK
6. ENYEDI DÁNIEL
7. KARDOS ÁDÁM
8. ÚJVÁROSI TAMÁS
9. BAKK MÁRTON

U18

Helyezés Név
1. NÁNÁSI ÁRPÁD
2. KROKAVECZ ISTVÁN
3. KÉRI DOMINIK
4. TAKÁCS ÁKOS
5. KISS ÁDÁM
6. SZABÓ BOTOND

A horgászverseny után kis szünetet tartottunk, mialatt mindenki sikerrel összepakolta felszerelését. Az igényesen kialakított fedett közösségi téren vártuk ismét versenyzőinket, ahol egy hűsítő jégkrém mellett a következő versenyszám szabályismertetésébe kezdtünk. A célba dobás egy ma is aktív versenyszám a horgászsportban, amiben a magyarok ugyancsak eredményesek. Sporttörténettel és a legnagyobbak megemlítésével kezdődött a célba dobás szakág ismertetése. Az Ahrenberg célba dobás szabályait követtük, ezzel ismerkedtek a fiatalok a kijelölt pályán.
Az újdonság erejével ható feladat nagy siker volt. Először a felnőttek dobtak néhányat, nagyon gyorsan mini házikupa alakult ki közöttük, majd névsor szerint szólítva érkeztek párosával a korkategóriák versenyzői. Sokan meglepődtek saját ügyességükön vagy szembesültek azzal, hogy van még mit gyakorolni. A pontos dobás elengedhetetlen része a sikeres horgászatnak, így ezt követően a MOHOSZ támogatásából kapott célba dobó felszerelést a lehető legtöbb rendezvényre eljuttatjuk.

10_HEBOSZ_201709.JPG
A célba dobásban az alábbi eredmények születtek:
U15 Korkategória
1. TÍMÁR FERENC 36 pont
2. ÚJVÁROSI TAMÁS 26 pont
3. BAKK MÁRTON 26 pont
4. KARDOS ÁDÁM 24 pont
5. ENYEDI DÁNIEL 22 pont
6. KROKAVECZ JÁNOS 18 pont
7. BOLDOGH BENEDEK 12 pont
8. DERJÁN BENCE 8 pont
9. MONOKI BENJÁMIN 6 pont
U18 Korkategória
1. KÉRI DOMINIK 48 pont
2. TAKÁCS ÁKOS 34 pont
3. KISS ÁDÁM 28 pont
4. SZABÓ BOTOND 22 pont
5. NÁNÁSI ÁRPÁD 20 pont
6. KROKAVECZ ISTVÁN 14 pont
Az ügyességi verseny után az ebéd elfogyasztásához asztalhoz ültek szülők és versenyzők egyaránt. Az eredmények összesítése és kiértékelése az ebédidő alatt megtörtént, majd az eredményhirdetés következett.
Dr. Kovács Gy. Zoltán, a HEBOSZ elnöke megköszönte a részvevők jelenlétét, a sportszerű versenyzést, méltatta a szervezők munkáját és biztosította a szülőket és kísérőket, hogy a szövetség ezután még szorosabbá kívánja tenni a kapcsolatot az ifjúsági horgászokkal, táborral és gyermekeknek szóló versennyel készül jövőre is.
Az eredményeket a versenybizottság képviseletében Mezei László ismertette, a díjakat dr. Kovács Gy. Zoltán, elnök (HEBOSZ) és Balázs Zoltán, elnök (Hagony Völgye SHE) adták át. Senki sem tért haza üres kézzel, minden versenyző kapott kisebb ajándékokat, a 4., 5., 6. helyezettek mindkét kategóriában ajándékcsomagot kaptak, amelyet köszönünk a felajánló Balázs Zoltánnak. A kategóriák dobogósait érmekkel és serlegekkel díjaztuk.

15_HEBOSZ_201709.JPG
A rendezvényt örömteli arcokkal gazdag csoportképek elkészülése zárta. A nap végére a fiatalok már nem voltak idegenek egymásnak, kézfogással, a viszontlátás reményével búcsúzkodtak, amely nagyon jó képet fest a jövőről, ahol egy nagy létszámú ifjúsági közösség jön létre, mind a versenysport, mind a horgászkultúra jövőbeli fennmaradásáért.
Köszönjük az I. HEBOSZ Ifjúsági Horgásztábor sikeréhez felajánlott támogatásokat. Sándor Ferenc, tógazdának, hogy biztosította a program megrendezéséhez szükséges teret, valamint a finom ebédet, amellyel a verseny teljes mezőnyét és a segítőket is megvendégelte. A különdíjak felajánlását Balázs Zoltánnak. Minden versenyzőt minőségi etetőanyagokkal jutalmaztunk, amelyhez segítséget a Maros Mix Kft. nyújtott. Köszönettel tartozunk a tagegyesületeknek és a szülőknek, akik biztosították az induláshoz szükséges személyi és tárgyi feltételeket, támogatják a horgászpalánták fejlődését.
A Horgász Egyesületek BAZ Megyei Szövetsége újult erővel, egy új szakmai stábbal már most elkezdte a jövő évi verseny és ifjúsági programsorozat megtervezését, kidolgozását, ahová jövőre még nagyobb számban, még gazdagabb programokkal várja a megye gyermek- és ifjúsági horgászait. A MOHOSZ által szervezett országos versenyeken való indulásokat is támogatja, amellyel meg kívánja alapozni a jövő versenyhorgász-táborát.